Rännänroiskinnasta päätellen se olisi taas kevät. Kaksi vuotta sitten näihin aikoihin Nainen selasi vuokra-asuntoilmoituksia kuuluisalla sillä silmällä. Kaksi vuotta. Voiko siitä olla jo niin kauan? Aika todellakin kuluu. Ja Nainen sen mukana.

Nelikymppisen naisen elämä on oikeastaan aika mukavaa. On sitä elämänkokemusta, järkeä, ymmärrystä, armeliasta laiskuutta ja tervettä itsekkyyttä yhden ihmisen tarpeiksi. Juu, mukavaa on. Paitsi että ei kyllä aina ole. Mitä sisällössä voittaa, ulkonäössä menettää.
Yhtenä päivänä Naisen polviin kasvaa hymykuopat. Siinä missä poskissa sijaitsevat vastaavat vain sulostuttavat kantajaansa, polviin kairatut eivät. Siinä ne tuijottavat peilin kautta, kuin kaksi vaativaa silmää. Polvissa. Maan vetovoima vetää koko möttiä alaspäin. Se lyhyistä hameista sitten.
 
Ja kun nyt päästiin hameisiin. Miten nelikymppinen saa pukeutua näyttämättä karkuun pakenevan nuoruuden epätoivoiselta metsästäjältä? Huppari, printtipaita ja minihame. Ylipolven saappaat. Blingblinglaukku ja vaaleanpunainen kännykkä. Isot sulat korvakoruina. Aika teiniä vai rohkean ajatonta? Farkut sentään saa olla vaikka satavuotiailla. Luojalle kiitos. Siinä missä aikaisemmin sai pukea päälleen mitä nyt sattui kaapista kaivamaan, alkaa Nainen miettiä sellaisia tätimäisiä sanoja, kuten uskottavuus ja soveliaisuus. Herramajee, Naisesta on selvästi tulossa keski-ikäinen!
 
Ikä on vain numeroita ja mielentila. Niivvarmaajoo. Ikä on juuri näitä vain siinä tapauksessa, että haluttu ikä ei enää komppaa ajokortin numeroiden kanssa. Yhtäkkiä ikä muka menettää merkityksensä. Ollaan ajattomia ja vuodettomia. Kun ollaan ylitetty x- määrä vuosia, ikää ei enää ole. On vain mielentila. Henkinen ikä.
Henkisellä iällä selitetään asioita, kuten hymykuoppia polvissa. Kintut ehkä saattavat olla nelikymppisen, mutta sielu ajaton. Tai ehkä sellanen kolkytjayks. Korkeintaan.
Kuka vaihtoi Naisen peilikuvan? Silmäpusseissa voisi kantaa keskiverto kauppaostokset, kulmakarvojen välissä oleva ura alkaa kilpailla kesärenkailta vaaditun syvyyden kanssa. Yleisilme on nahistunut, väsynyt ja kaikkea muuta kuin ylpeä vuosirenkaistaan.
 
Niin. Ne vuosirenkaat…
 
Nelikymppinen, kenties puolessa välissä elämää. Ajatuksissa syvyyttä ja ymmärrystä. Elämäpolun kokemukset tuovat itsevarmuutta. Muistot ovat rikkaus ja vuodet helmiä nauhassa. Osa kauniita ja kimaltavia. Osa himmeämpiä. Enää ei tarvitse taipua joka tuulen mukaan. Sielusta tulee ruumista vahvempi. Ja sitten on Nainen, joka pohtii niinkin syvällisiä kuten mahdollista naurettavuuttaan minihameessa hymykuoppaisten polvien kera.
 
Taitaa siinä sittenkin olla perää. Henkisessä iässä. Naisella se alkaa toisinaan ykkösellä.