Tämä on se aika vuodesta kun tapahtuu, ainakin enimmäkseen, ihania asioita. Itsenäisyyspäivästä alkaa Naisen kalenterin mukaisesti kolmen viikon virallinen ”arkihuolesi kaikki heitä” -jakso. Nopeimmat joko laskivat tai tarkistivat allakasta, ettei kyseinen aikajana kanna ihan uuteen vuoteen saakka. No ei niin. Uusi vuosi on näet ihan syvältä. Uutena vuotena juhlitaan menneen vuoden päättymistä, mikä sinänsä on hyvin ymmärrettävää. Semminkin kurainen se oli. Eikä Nainen viittaa tällä nyt sääilmiöön. Uutena vuotena toivotetaan hyvää tulevaa sellaista. Tinasta ennustetaan rahaa, matkoja ja rakkautta. Niin varmaan joo. Ja kaiken kukkuraksi ammutaan änkyräkännissä viikon ruokarahat taivaalle. Paitsi että Nainen ei ammu. Ei kännissä, eikä raketteja. Mutta se on jo toinen tarina.

 

Tätä kirjoittaessa on siis Itsenäisyyspäivä. Kiitos siitä. Suuri kunnia ja nöyrä kumarrus heille, jotka mahdollistivat Naisen leipoa tänään joulun ensimmäiset piparit vapaana kuin taivaan lintu kotoisan pikku keittiönsä pöydällä.

Nainen on ollut töissä vanhainkodissa ja kohdannut siellä muutamia harvalukuiseksi käyvistä sotaveteraaneista. Katsonut isoja miehenkouria pitelemässä pientä kahvikuppia. Samat kourat puristivat kivääriä kolmenkymmenen asteen pakkasessa ettei ryssä olisi vienyt sitä, mille kerran laskettiin niin kallis hinta. Itsenäisyydelle.

He mahdollistivat sen, että Naisenkin pienessä elämässä Joulukuun kuudennesta alkaa mitä ihanin kolmen viikon jakso. Niin, siksi Nainen antoi aina vanhainkodilla suurimman pullan isoille miehenkourille ja kaatoi iltakonjakin aivan lääkemitan piripintaan. Ihan pienenä kiitoksena.

 

Tänään siis leivotaan perinteisesti joulun ensimmäiset piparit. Nainen fuskasi ostamalla valmistaikinan (isomummuvainaa kääntyisi haudassaan jos tietäisi, ettei Paraisten piparkakkuja vaivata enää Naisen keittiössä). Kalle Koululaiselle gluteenittoman ja kahdelle nuorimmalle tavalliset.

Tänään ei valitettavasti katsota Tuntematonta Sotilasta, sillä Eetu Ekaluokkalainen pelkää edelleen kaikkea. Sen sijaan linnanjuhlia katsotaan. Nainen istuu illan ruudun edessä ja ruotii pukuja kuin vain nainen ja entinen pukuompelija voi.

Sitä ennen kuitenkin leivotaan, ulkoillaan (lunta!) ja kipaistaan katsomaan ilotulitus.

 

Tänään Nainen juhlii paitsi suomen itsenäisyyttä, myös juuri alkanutta kolmen viikon ”arkihuolesi kaikki heitä”- jaksoa. Se sisältää Joululahjojen tekemistä, syntymäpäiväjuhlia (jee!) ja ihanaa odotusta. Ainoan varjon koko ihanuuden päälle heitti joku valopää julkaistessaan ennen joulua jutun kynttilöiden polttamisen vaarallisuudesta. Tänks. Pilasit ilon siitäkin, onko nyt hyvä mieli? Vastaisuudessa kaikki jouluiloa turpaan pätkivät uutiset julkaistakoon vasta Tapaninpäivän iltapuolella. Sovitaanko niin, että sitä ennen suklaa ei koveta verisuonia, kinkun suola ei nosta verenpainetta, eikä punaviinin terveysvaikutuksia kyseenalaisteta. Eikä ainakaan kynttilöiden polttaminen nosta huoneilman hiukkaspitoisuutta sisällä tupakoinnin tasolle. Se on ihan sama asia, kuin näyttäisi TV:ssä juuri ennen Pikku Kakkosta uutispätkää joulupukin olemassa oloa kumoavista seikoista. Järjetöntä sanoo Nainen.

 

Lämmintä ja Tunnelmallista Itsenäisyyspäivää Kaikille!

 

 

 

P.s. Auton korjaus tuli maksamaan vain 200€ sen alkuperäisen 1600 eskosen sijaan. Mahtavaa!