Nainen on päättänyt tehdä listan. Tässä ei sinänsä ole mitään uutta, sillä Nainen rakastaa listojen laatimista. Rakastaisipa niiden lukemista, saati toteuttamista, yhtä paljon. Mutta sehän on jo toinen tarina.

Tämä lista koskee eroa. Täsmentäen, niitä asioita jotka olisi voinut tehdä toisin ja toisaalta mitkä asiat edesauttavat paranemisprosessissa. Vaikka Nainen olikin se, joka kytkintä liitostaan nosti, kuluneen vuoden päällimmäinen tunne on ollut katkeruuden siivittämä pettymys koko elämään. Kiitos tästä lausutaan Lastenisälle, joka kiimankiilto silmissään raahasi vierasta lihaa Naisen ja Lastenisän yhdessä rakkaudella rakentamaansa taloon. Ennen kuin päätöstä erosta oli edes tehty.

 

Jos Sinä nyt mietit eroa tai olet parhaillasi keskellä sitä, onnitteluni. Pääset seikkailuun, joka pahimmillaan ylittää hurjimmat painajaisesi. Sivutuotteena saat silti jotain, joka on kultaakin arvokkaampaa, mikäli vain osaat raapia sitä kultaa irti. Näet nimittäin itsesi kurjimmillasi, alastomana, ennakkoluuloinesi, kiellettyine ajatuksinesi. Haudot tunteita ja kostoa, pelkäät ja olet kuitenkin eniten rohkeimmillasi. Jossain vaiheessa rypemistä huomaat; hei, tuohan on ihan hyvä tyyppi. Tuolle minun pitää olla rehellinen ja uskollinen. Silloin katsot peiliin.

 

Ensimmäinen vuosi eron jälkeen on paskaa. Käytännössä enemmän ja vähemmän paskaa. Niin siis olettaen, että et lähtenyt sata kertaa fiksumman ja paremman matkaan. Olettaen, että erosi fiilikset ovat vähintäänkin miinusmerkkisiä.

Kuvittele Joulu. Jos sinulla on lapsia, perinteitä, vuosia ja vuosia sen yhden ihmisen kanssa, kuvittele Joulu ilman Joulua. Jep. Nainen eli jo yhden varjojoulun jälkikasvunsa kanssa, seuraavana hänellä ei ole edes lapsia. Menevät vuorostaan Lastenisän luokse. Jos menevät. Ja siinä tapauksessa jos menevät, Nainen ei vietä Joulua. Ei osta ainuttakaan suklaarasiaa, kinkkua, rosollia…plaa plaa plaa. Naiselle yksinkertaisesti ei tule Joulua ilman lapsia, eikä sen viettäminen väkisin itku kurkussa tyhjän pöydän ääressä tai sukulaisilla toisten lapsia katsellen ole vaihtoehto. Joulu hyppäsi juuri seuraavaan vuoteen. Sitä ei ole. Helpottavaa.

 

Tästä päästäänkin itse listaan. Laita perinteet uusiksi. Kokeile edes. Olet kenties aina halunnut viettää Juhannuksen kotona kirjan kanssa, mutta perhesovun vuoksi juoksitte peräsuoli pitkänä kumminkaiman mökille. Tai päinvastoin. Älä tee enää niin. Luo omat perinteet. Uudet. Näköisesi.

 

Uudista ulkonäkösi. Ex piti pitkistä hiuksistasi. Leikkaa poikatukka. Värjää se. Etsi uusi kampaaja, joka näkee sinut uutena ihmisenä. Uudista vaatekaappisi. Heitä helvettiin se tuulipukukokonaisuuden puolikkaasi, jolla pönkititte yhteenkuuluvuuden tunnettanne lenkkeilemällä vuonna 2002. Laita kierrätykseen tai kirppikselle exän antamat laukut, kengät, pyjamat ja kaikki mikä hänestä muistuttaa.

 

Et halua luopua muistoistasi, vihkisormuksesta, hääkuvasta. Älä luovu. Mutta pakkaa ne pahvilaatikkoon, kaikki exäkama ja kippaa kaverin vintille. Älä omallesi. Mitä enemmän kilometrejä muistojesi ja sinun välillä on, sen parempi. Voit ottaa ne takaisin sitten kun olet valmis. Kun ei tunnu enää miltään plarata hääalbumianne, pitää syntymäpäivälahjaksi saatuja korvakoruja jne. Sitten voit ottaa ne esille. Siihen asti ole puhdas kaikesta tavarasta, joka muistuttaa erosta.

 

Pidä kiinni arjestasi. Älä missään tapauksessa ota sairaslomaa enempää, kuin on aivan välttämätöntä.

Nainen oli kotona seitsemän kuukautta. Iso virhe. Tulipa ainakin märehdittyä.

Sinun pitää kuulua johonkin, jos et enää kuulu liittoosi. Kuulu työyhteisöön, ystäväpiiriisi, harrastuksiin. Mielellään uuteen harrastukseen. Ihmisellä on voimakas tarve kuulua johonkin. Ero horjuttaa tätä tarvetta. Kuulu jäljellä olevaan perheeseesi, mikäli Sinulla sellainen on. Mikä voisi olla uusi yhteinen juttunne?

 

Älä edes yritä saada kaikki ymmärtämään. Aina, korostan, AINA tulee ihmisiä, jotka eivät vain tajua. ”Jos olisit vain tarpeeksi yrittänyt”. Sen sijaan, että lataat henkistä haulikkoasi, poistu paikalta.

Luovu pahanilmanlinnuista. Luovuit itse tai jouduit luopumaan jo ihmisestä joka kerran oli maailman rakkain. Voit siis hyvin luopua heistä, joita luulet ystäviksi, mutta jotka lapioivat päällesi kerta toisensa jälkeen kakkaa.

Siivoa FB-listasi, poista kännykästä turhat numerot ja sano hei hei huonoille ihmissuhteille. Tällä Nainen ei tarkoita ystäviä, jotka eivät ymmärrä. Sinua voi aidosti ymmärtää vain saman kokenut, joten ole armollinen perheidyllissään eläviä ystäviäsi kohtaan. He eivät tiedä mikä sinua loukkaa ja mitä koet. Kateuttakin kenties heidän ehjästä perheestään. Voit silti johdatella keskustelua vähemmän katkeruutta herättäviin aiheisiin, kuin miten ”meidän Make siivoo ja on niin hyvä isä”. Tai sitten voit pitää räjähdysherkimmän ajan taukoa. Todellinen ystävyys kestää erilaiset kaudet ja pienet tauotkin. Mutta hankkiudu eroon niistä pahanilmanlinnuista.

 

Jos olet yksinhuoltaja, hakeudu toisten samanlaisten seuraan. Tämä kohta ei tarvitse perusteluja.

 

Suojele itseäsi typeriltä mielipiteiltä ja hyppää suosiolla sellaisten yli niin virtuaalisessa kuin todellisessakin elämässä. Nainen on oppinut sulkemaan korvansa keskustelun käännyttyä miinoitetulle alueelle. Mene vaikka vessaan. Soita puhelu. Aivasta kovaa. Hyvin kovaa ja päivittele allergiaa/flunssaa/polyyppeja nenässä. Mitä tahansa, että puheenaihe lipuu taas vakaalle alustalle.

 

Älä lue naistenlehdistä julkkisten täydellisistä liitoista. Älä syyllisty parisuhdepaskasta, jonka ainoana ohjeena on luopua omista vaatimuksista puolisoon nähden täydellisen avioliiton saavuttamiseksi. Jälkiviisaus ei pue ketään. Tiedosta virheesi ja toivo parasta seuraavan junan tullen. Juna tarkoittaa tässä kohtaa uutta kumppania.

 

Hanki laastarisuhde. Ei sovi kaikille, mutta parhaimmillaan laastari parantaa naiseutta kohtaan raavitut haavat. Kehuu ja paijaa ja pistetään kävelemään ennen kevättä. Julmaa? Niinhän se elämä oli sinullekin. Laastari kyllä kestää, kunhan alusta asti on selvää, että hääkellot eivät soi tämän suhteen sinetiksi.

 

Pidä huolta itsestäsi. Liiku. Yritä edes. Ei ole aikaa, rahaa, lastenhoitajaa. Ei olekaan. Tiedetään. Liiku silti.

Arvosta yöuniasi. Ota lasi viiniä, mutta älä koko pulloa.

Anna itsellesi aikaa ja armoa. Et pääse erosta yli yhtään sen nopeammin, vaikka kuinka yrittäisit ruoskia itseäsi.

Yritä pitää huolta myös ulkoisesti itsestäsi. Exään ja exän nyxään on paljon mukavampi törmätä Siwan kassajonossa, kun on edes yrittänyt parhaansa aamulla peilin edessä.

 

Löydä jokaisesta päivästä yksi hyvä asia. Edes yksi. Jos olet itkenyt naaman turvoksiin ja näytät perseeltä, senkin voi kääntää voitoksi. Tulipa itkettyä. Itku vähentää stressiä.

 

Unelmoi. Kirjoita vaikka kirje itsellesi ja unelmoi rohkeasti siitä, millaista elämäsi on viiden vuoden kuluttua. Anna palaa ja revittele oikein kunnolla. Mutta ole varovainen. Sanovat että unelmilla on tapana toteutua. Mene ja tiedä siitä sitten.

Ainakaan vielä ei lottovoitto ole Naisen tilille kilahtanut.

 

Lopuksi. Rakasta itseäsi. Olet täydellinen. Mies vaan ei ollut. Ei se ollut. Ei ollut. Usko pois.

Kelpaat kelle vaan.