”Äiti vie se pois, mä haluun NUKKUA!” Kalle Koululaisen kiukkuiset askeleet laittoivat kipakan pisteen lauseelle. ”Se” viittasi Tytti Tarhalaiseen, joka piti yskällään kerrostalokolmion lastenhuonekommuunia hereillä. Nainen haki limaa oksentavan Tyttöprinsessan viereensä nukkumaan, peitteli hikisen nihkeän aarteensa ja toivoi että edes joku heistä saisi unta. Tytti Tarhalainen hymyili nukahtaessaan ja vaikka oli pimeää, Nainen näki sen. Äidin pehmeä sänky oli pienen tytön harras ja pitkäaikainen toive.

Tyttöprinsessa heräsi monta kertaa itkuunsa ja Nainen laski kätensä pienen selän päälle. Ei hätää, nuku vaan. Äiti on tässä. Nukutaan nyt ja huomenna olet parempi.

Yöllä Nainen havahtui, kun Tyttöprinsessan pieni kuuma käsi silitti hellästi äitiään. Hiuksista ja olkavarresta, katseli pimeydessä käsillään, kun ei silmillään nähnyt. Tässä me tytöt ollaan. Ripirinnan äidin pehmeässä sängyssä.

Voi miten oma, pakahtumiseen asti rakas pieni. Äiti on tässä. Lähellä ja aina ja huomenna me kaikki ollaan parempia.

Siinä valvoessaan Nainen ajatteli erästä tapausta joka järkytti häntä suuresti.

Kävi niin, että Nainen ja Mies erosivat. Heillä oli monta lasta ja iältään jo sellaisia, joiden sana painoi kenen luona asuivat ja kuinka paljon toista vanhempaansa tapasivat. Kaikki jäivät äidilleen, eikä isän luona juuri oltu. Lasten omasta tahdosta. Kului vuosia, jolloin tuo Arjen Sankari hoiti aivan yksin kaiken. Istui vanhempainillat, laittoi syntymäpäivät, suunnitteli, organisoi, järjesti omat menonsa ja työnsä täysin lasten ehdoilla, pärjäsi, rakensi ja luotsasi lapsiaan eteenpäin. Kunnes tuli päivä jolloin kaikki ilmoittivat muuttavansa isälleen. Arjen sankari jäi yksin. Nainen ei tiedä miksi, eikä sitä tiedä kyseinen Arjen Sankarikaan.

Voivatko he todella tehdä niin? Kyllä voivat. Yli kaksitoistavuotiaat saavat päättää ja sitä nuorempiakin kuunnellaan. Tänään lapset ovat tässä ja huomenna kaikki voikin olla aivan toisin.

 

Eero Esikoisella on kaikki toisin. Hän asuu Lastenisän luona ja Lastenisällä on hienompi asunto. Oma huone Eerolle. Kalliimpi auto. Parempitehoinen netti ja nopeampi kone. Lastenisä vie kesällä risteilylle, kuten Nainenkin vei, mutta hänellä ei ole ikkunatonta neljän hengen hyttiä. Lastenisällä on sviitti. Lastenisä antaa enemmän rahaa. Lastenisän luona saa syödä leikkelepaketin illassa ja juoda niin paljon Cocista kuin tykkää. Joka kerta sama virsi, kun Eero Esikoinen saapuu Naisen luokse. Ja sitä samaa virttä kuuntelevat tahtomattaankin kolmet pienemmät korvat.

”Entä sitten? Sehän on hyvä, jos sinulla on kaikki paremmin siellä. Olen onnellinen puolestasi” niin vastaa Nainen, jonka tekisi mieli saman tein ajaa eräänkin Patologisen Persiinnuolijan luokse ja tuikata huolella vahatun ranskanperunan bensatankin alle Molotoville kelpaava coctail. Mutta koska pyromaanit ovat lähestulkoon kaikki x ja y kromosomin omaavia luontokappaleita, Nainen ei aiheuta tilastopoikkeamaa tälläkään kertaa. Hän on tyyni ja viileä ja itkee ilmeettömän kuorensa alla mahdollisuutta menettää ne loputkin sinne onnen ihmemaahan jossa kaikki on paremmin.

 

Ehkä Kalle Koululainen vain vakuuttelee itselleen. Psyykkaa itseään, ettei se haittaa vaikka kukaan ei kutittele selkää ja piilottele kenkiin yllätyksiä. Kun on se nopea netti ja leikkelepaketti ilman jakajia.

Naiselle on vakuutettu, että lapset lopulta näkevät totuuden ja arvostavat rakkautta enemmän kuin rahaa. Ja yhtä monta kertaa kuin tämä tullaan vielä Naiselle sanomaan, hän muistaa sen Arjen Sankarin, joka jäi hölmistyneenä kuuntelemaan talonsa hiljaisuutta lasten muutettua isälleen. Äiti ei ehkä pystynyt loihtimaan lapsilleen rikasta elämää taloudellisesti, mutta teki rakkaudella sen, minkä parhaiten taisi. Oli äiti. Ja tässäkin tapauksessa nähtiin kuinka paljon lapset sitä arvostivat.

 

Ehkäpä Arjen Sankarin lapset tulevat takaisin häntä koipiensa välissä. Ehkä tälläkin tarinalla on onnellinen loppu. Nainen ei voi silti välttyä ajatukselta, jos näin kävi hänelle, se voi käydä kenelle tahansa. Näin ON käynyt, Arjen Sankarille ja monille muillekin. Lapsi saa alaikäisenä päättää kumman luona on kivempaa. Olisihan se hienoa uskoa takoneensa lapsiinsa empatiaa ja henkisyyttä huokuvan paksun kuoren, joka on kyllin vahva vastustamaan kiusausta. Valitettavasti lapsi tai nuori ei ole vain kasvatuksensa tulos, vaan yhä enemmän kaveripiirinsä muokkaama hento ja vaikutteille hauras olento. Ja siinä maailmassa raha puhuu kavereiden suulla.

 

Miksi Nainen valvoo yöllä yksijotain ja murehtii asioita joille ei voi mitään? Koska hän ei voi sillekään mitään, että ensimmäistä kertaa Eero Esikoisen äiti-viikonlopusta jäi ikävä vainu. Ehkä poika ei olisi halunnutkaan tulla?

Naisen luona on meluisaa, ahdasta ja peti olohuoneessa. Naisen luona on myös Kalle Koululainen, joka kokee asemansa talouden ainoana varteenotettavana miehenä uhatuksi, kun isoveli saapuu reviirille. Sotahan siitä tulee. Ja sellaiset kukkotappelut eivät laittane äitiviikonloppua TOP 10 kivoimmat ever listan kärkipäähän nuoren miehen mielestä.

Lapsella on oikeus vanhempaansa, mutta vanhemman oikeus lapseensa (mikäli sellaista eron jälkeen koskaan onkaan) loppuu paljon ennen täysi-ikäisyyden maagista rajaa. Tarpeeksi kasvettuaan jälkeläinen voi päättää paljonko on tarpeeksi ja liikaa.

 

Siinä kuumeisen Tyttöprinsessan unta valvoessaan Nainen pelkää kuollakseen Eero Esikoisen juuri kasvaneen tarpeeksi.