Hyvät ajatukset eivät elätä. Paitsi toki, jos sattuu piirtämään sarjakuvia tai kirjoittamaan nasevia kolumneja valtakuntalevikkiseen lehteen. Ja sattuu vielä olemaan pirun hyvä siinä. Muutoin vain ajattelemalla ei saa kasaan tarvittavaa rahaläjää kuukausittaisten kulutustottumusten kattamiseksi. Naisen kohdalla kyseiset tottumukset ovat sangen vaatimattomat, mutta toki enemmän kuin pyöreä nolla.

Kela ei anna opintotukea, kun siihen oikeuttavia pisteitä ei kerry. Loogista. Työttömyyskorvausta ei saa, ellei irtisano itseään opinahjosta ja ryhdy täysipäiväiseksi hakemuskirjeiden postimerkkien nuolijaksi. Eikä Nainen haluaisi tehdä sitä viimeistä irtiottoa nuoruuden haaveammattiin valmistumisesta. Ei vielä. Joten on saatava töitä tälle sapattivuodelle. Siitäpä muodostuu sangen visainen pulma.

Naisen CV on yhtä seula kuin se kuuluisa vene josta eno ilmeisesti seisaaltaan kusien sittemmin putosi. Siinä Ceessä ja Veessä on äitiysloman mentäviä reikiä neljä kappaletta, eikä se muutenkaan loista johdonmukaisella jäsentymisellä yhteiskunnan mallikelpoiseksi kansalaiseksi. Pätkätöitä ja pätkäsuunnitelmia. Mutta se ei lannista Naista. Siihen tarvitaan työvoimatoimiston, sittemmin työ- ja elinkeinotoimistoksi nimensä muuttaneen tahon tarjoama valikoima vapaista työpaikoista. Nada. Ei mitään.

 

Työnantaja hakee 25-vuotiasta, 10 vuoden työkokemuksella ja huippuarvosanoilla valmistunutta kuuden kielen taitajaa mitättömiinkin hommiin. Mitätön ei tässä kohtaa ole tarkoitettu kohottamaan kenenkään niskakarvoja, vaan yritys kuvailla sitä mitä ennen tavattiin kertoa sanomalla ”tavisduuni”.  Työntekijän pitäisi pystyä painamaan mitä tahansa vuoroa, taipua spagaattiin ja heitellä kuutta keilaa yhtä aikaa. Vaatimusten lista on loputon. Mutta ei hätää. Naisen on sanottu olevan varsin vakuuttava, joten hän uskoo kyllä kirkkaan auransa häikäisevän häijytkin työnantajat. Mikäli vain yltää haastatteluun asti.

Sitä varten on tehtävä erottuva hakemus. Nainen etsii netistä hyviä vinkkejä. Ne ovat yhtä hyödyllisiä kuin märät tulitikut. ”Tee erottuva hakemus”. Nainen, tuo villi mielikuvituslaukkaaja keksii useammankin tavan tehdä erottuva hakemus, mutta älykkäänä olentona ymmärtää myös että niistä tuskin yksikään toisi hänelle kaivattua työtä. Mikäli joku haluaa poimia bloginpitäjän pettämättömät hakemuksistaerottujat, kokeilkoot esimerkiksi ottaa itsestään alastonkuvan ja liimata strategisten paikkojen päälle sanat; ”Ota töihin”. Takuulla tarttuu valkoisten papereiden lumisokeudessa kärvistelevän pomoihmisen verkkokalvoihin. Eri juttu saako sillä säädyllisiä töitä. Kun kerran vapaamuotoista hakemusta pyytävät, sen myös saavat. Sen voi muotoilla vaikka näin;

 

Olen varma, että Te haluatte joukkoonne vain hyviä tyyppejä. Tässä näkemykseni sellaisesta.

 

Hyvä tyyppi:

 

 

  • Tekee työnsä hyvin, joka kerta. Vuorosta ja päivästä toiseen. Vaikka sataa, anoppi soitti, lapset kiukuttelevat ja koiralla on juoksu.

  • Noudattaa työaikoja ja työpaikan sääntöjä.

  • On kiva kaveri kaikille ja auttaa miestä myös mäessä.

  • Ymmärtää osuutensa työyhteisön ilmapiiriin ja käyttäytyy sen mukaisesti. Aina.

  • Omaa muutakin kuin alkeellisimmat käytöstavat.

  • Haluaa kehittyä ja oppia. Sisäistää nopeasti oppimansa.

  • Joustaa ja venyy, terveen itsetunnon rajoissa.

 

 

Hyvä tyyppi ei aina loista mahtavalla työhistorialla tai vakuuttavalla CV:llä. Hyvän tyypin tunnistaa, kun sellaisen tapaa.

 

Toivottavasti siis näemme haastattelussa.

 

Ohessa CV.

 

Terveisin

Nainen

 

 

Yksi asiaa on saletti. Mikäli työnantajalla ei ole vähäisintäkään huumorintajua, Nainen kerää mieluummin pulloja kuin tappaa ilonsa nääntymällä kireähkön pipon omaavassa ilmapiirissä. Vähintään yhtä saletti on toinenkin seikka. Hakemus vaatinee vielä hieman hiomista ja harkintaa.

 

Siihen asti pullojen kerääminen saattaa olla ihan toimivakin ratkaisu.